Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2009 01:36 - Против новините на турски език по БНТ
Автор: enews Категория: Новини   
Прочетен: 10384 Коментари: 34 Гласове:
2

Последна промяна: 30.09.2009 10:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image Против новините на турски език по БНТ

На скоро време видях в Интернет линк към петиция против новините на турски език по Българската Национална Телевизия и реших да я подпиша и да дам линк във моя блог за това.Предполагам малко хора от вас гледат БНТ но това не означава че не си плащаме данъците.А мисля че малко или много е извратено по някакъв начин с парите на българския данъкоплатец да се излъчват новини на турски.Новини които аз и поне 90% от българите не могат да разберат.И не е странно това защо не могат все пак сме България и се говори на български език,а не на турски.Такива петиции не са с цел да се покаже че българския гражданин е расист,не уважава етносите и други подобни неща мисля.Напротив даже доста български граждани гледат турските сериали по БТВ без никакви мисли за расизъм.Но не може един нормален български гражданин запознат със историята да не е против това.В никоя друга страна не биха позволили да се излъчва телевизия на друг език.Особено ако е на страна агресорка правила геноцид срещу нейния народ.Може да се даде само пример с баташкото клане и да му стане ясно на човек.Мисля че е крайно време ние българите да имаме някакво самосъзнание и да сложим точката на такива прояви.

http://bgpetition.com/zabrana_turski_novini/index.html

P.S:Може да видите новия ми пост в блога относно до какво води прекалената етническа търпимост.Провеждането и практикуването на радикален ислям на територията на нашата страна.


Тагове:   език,   НОВИНИТЕ,


Гласувай:
2



1. анонимен - nai posle
29.09.2009 09:48
novimite na turski vinagi sa me drazneli
i to ne zaradi ezika a zashtoto gi pokazvat po BNT a neTNT
цитирай
2. анонимен - I pititate vse o6te!???
29.09.2009 10:18
Nezabavno da se premaxnat
цитирай
3. анонимен - различно мнение
29.09.2009 11:17
Мен пък не ме дразнят. Етническите турци в БГ също са данъкоплатци, нали? Възрастните бабки от Кърджалийско не знаят добре български, на кой ще му навреди да слушат новините на турски? Вече колко години има такава практика в БНТ, и нищо лошо не се е случило...нека бъдем малко по-широко скроени, важното е хората от етносите да се интегрират, а не изолират, защото второто последното е извора на сепаратизма
цитирай
4. анонимен - До: анонимен - различно мнение
29.09.2009 11:44
Теб като не те дразнят, отиди да живееш в Турция, и освен че ще слушаш новини на турски и всички около теб ще говорят на турски! Ако майка ти или баща ти са турци, те разбирам! Живеем в България, но който не му харесва да си ходи по родните места и при дедите! Достатъчно Ви позволиха да се интегрирате, стига Ви толкова, сармота е, остава и да започнете да ни обрязвате, може би тогава вече ще сте доволни!
цитирай
5. lambo - до Номер 1 - Да бъдем по-широко скроени
29.09.2009 12:35
Хубаво ... Амчи тогава защо по БНТ няма новини на цигански език ?! Ами циганите станаха повече на брой от турците ...
Защо няма новини на арменски и еврейски ?
Те не са ли данъкоплатци ?

Защо в Турция няма новини на кюрдски, арабски и арменски ?! Те не са ли данъкоплатци там ?

От такива като теб - "широкоскроени" ще изчезнем като нация . Пфу ...
цитирай
6. damnation - Не биха ме дразнили, ако в Турция ...
29.09.2009 12:46
Не биха ме дразнили, ако в Турция пуснат новини на Български - та там има хиляди говорещи български.
цитирай
7. lubima - до анонимен 3 горките възрастни ...
29.09.2009 13:09
до анонимен 3
горките възрастни бабки в Кърджалийско..а къде са родени тези бабки...и поради що не знаят езика на страната в която са родени?????
цитирай
8. анонимен - тарикат до тариката,мила моя майно льо
29.09.2009 13:16
Това,че старата бабка не знае български,си е неин проблем!Като БЪЛГАРСКА ГРАЖДАНКА е ДЛЪЖНА да говори български!Безхаберието на управляващите не е от вчера!Проблема са "широко скроените" безхаберници,дето се чувстват ГЛОБАЛИСТИ и МОДЕРНИ ДЕМОКРАТИ!
цитирай
9. gantree - баташкото
29.09.2009 13:39
клане е извършено от помаци, от съседните помашки села.
Помаците са българи, но мюсюлмани.
Нека да има турски новини. Българските турци са български граждани, и също като теб са данъкоплатци, и плащат данъците си тук, където живеят - в България.
цитирай
10. анонимен - до различното мнение.
29.09.2009 13:57
ами крайно време е бабките,както и техните внуци и правнуци да научат езика на страната,в която живеят.Длъжни са да го направят,а не да искат да учат корана.Ние не сме длъжни все още да учим турски.
цитирай
11. анонимен - НОВИНИТЕ НА ТУРСКИ ЕЗИК
29.09.2009 14:52
Българските турци никога няма да научат български език, защото по между си говорят на някакъв турски език, който не се разбира от турците в Турция. За това не бива да се излъчват новини по книжните и електронни медии на турски език в България. Българските турцине са добре посрещани в Турция, за това че не говарят чист турски език. Не ги възприемат като турци, а турлаци, нещо като краен резултат между смесени бракове циганки и турски цигани - турлаци. Ако искат да слушат говор на турски да се изселят н Турция.
цитирай
12. анонимен - "Против новините на турски език по БНТ"
29.09.2009 14:54
Против съм, защото живеем в България. Както е казано по-горе, има и други националности на нашата територия. Ако толерираме турците, то и останалите, би трябвало да имат същото право, защото и те са данъковлатци на нашата страна.
Стига вече са говорили, колко онеправдани са били преди 89 година. Винаги са се ползвали с привилегии - влизаха да учат с предимство, работеха 15 дни някъде в голям град, плащаха им се командировачни, даваха им се провизии. Другите 15 дни работеха по домовете си тютюн и т.н. Знам работата е кърска, но спомнете си какво направиха с парите си при заминаването си. Най-после нека се каже истината за така наричания възродителен процес. Не само българското правителство е виновно! И от вън са ни помогнали! Защо не кажете, че винаги са ги подтиквали да отцепят райони с турско говорящи и да създадат автономия!
Защо незнаят български възрастните жени? Защото в манталитета им е заложено, че жената трябва да си седи в къщи. Пускали са ги на училище само в началните класове. След това в къщи, омъжване. Най-много да отиде до близкото населено място, но там, както и в къщи се говори само турски език. Колко много случаи е имало на девоики, избягали в градовете, за да продължат да учат! Било им е помагано.
През 80-те години на миналия век в населени места с турско говорящи е имало задължително изучаване на турски език, но това което съм чула, е че те не са желааели да ги посещават и така се е стигнало до решение за премахваането на тези учебни часове.
Стига толкова за миналото. Искам да попитам, защо се мълчи, че сега малкото останали българи, които живеят в тези райони, сега не могат да си намерят работа. Не ги назначават само, защото са българи. А ако някога си работил там, не можеш да си вземеш нужните документи, ако не говориш турски език. Как се нарича това? И за да не звучи антитурски, ще завърша със следното. Живяла съм и съм работила сред хора говорещи турски. Имала съм приятелства, от които никога не бих се отказала. Знам, че когато и да почукам на техните врати винаги ще ме посрещнат с радост. Не сме се виждали и чували отдавна, но от све сърце им желая много здраве и всичко хубаво.
Нека продължим да живеем в мир и сговор!
Полиците да мислят много, защото както сме останали изобщо в България някъде около 7-8 милиона, както се избиваме по пътищата изобщо не ние необходима етническа нетърпимост.
Сигурно всичко е много объркано, но това е.
Поздрави!
Живот и здраве!
цитирай
13. анонимен - sturm
29.09.2009 15:54
те сериали започнаха да дават, вие за новини говорите... тези новини се гледат от всеки друг но не и от турците които хващат и гледат турски канали и радиа;
единствената цел на тези новини е да се гледат от българското население...
цитирай
14. анонимен - за езика
29.09.2009 16:41
В България има само български граждани,които са длъжни да говорят българси език,за това има безплатно обучение в училищата.Стига сте се подмазвали на Доган и кликата му.Който не му харесва да си ходи в Турция.И какво значи "смесени райони"-къде живеем????
цитирай
15. анонимен - popito
29.09.2009 20:20
v Bylgariq samo na bylgarski,v turciq, na turski
цитирай
16. enews - Триене на коментари
29.09.2009 20:31
Сега не съм ги изтрил коментари,но за напреде който само и спомене че няма баташко клане или не било по вина на Турция ще му трия коментара.За мене хора които отричат как са коляли негови предци(стига да е българин)е национален предател и родоотстъпник.Всеки който твърди че това било минало И НЕКА ГО ЗАБРАВИМ НЕКА МУ НАПОМНЯ ЧЕ В МОМЕНТА ЖИВЕЕ И ДИША СВОБОДЕН БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТЕЗИ КОИТО ПАДНАХА В БОЙ В БОЙ ЗА СВОБОДА.А относно новините на турски,защо в Турция няма на БЪЛГАРСКИ НОВИНИ?Нали все пак там живеят 300 000 които се водят ушким БЪЛГАРИ и гласуват всеки път на управниците ни?.
цитирай
17. анонимен - Да се забранят! Това е толкова ес...
29.09.2009 23:10
Да се забранят! Това е толкова естествено. Неестествено беше пускането им. Какво има да се дебатира "за' и "против"? Някъде да има новини на български? В Западните покрайнини? В Молдова? В Украйна? В самата Турция? В Гърция? В Македония? Да не ровим за статистически данни колко етнически българи живеят на тези територии, които дори нямат особената свобода да се самоопределят съвсем свободно като българи. Българските граждани говорят на български език. Ако на турците им е мил майчиният език, то нека го говорят у дома си, но държавата е България. Ако търсят алтернатива, то да прескочат през комшулучето и ще са там, където ще им говорят само на турски.
цитирай
18. анонимен - jusi
30.09.2009 01:44
pi6em, komentirame i ... ni6to...KOITO ISKA DA JIVEE V BG DA GOVORI I PI6E NA BG !! v momenta jiveq i rabotq v IT - swotvetno govorq i pi6a na tozi ezik tuk. A SW6TO MOGA DA SPODELQ, 4E SWM BILA NA GOSTI V TURSKO SEMEISTVO V DELIORMANA - IZOB6TO NE GLE4DAT I SLU6AT NI6TO BWLGARSKO, SAMO TURSKA TELEVIZIQ...I...ZA KAKVO SPORIM VSI4KI ???...
цитирай
19. анонимен - poglednete malko na zapad. v edna ...
30.09.2009 01:50
poglednete malko na zapad.v edna malka bilgariya shte si umrete sis zavit i prestanete da se pluete samo!!!! V /evropa go ima a bg zashto da nyama!?obedinete se zaedno sreshtu vajnite problemi a ne se pluyte za gluposti!nyama da se opravite nikoga tam,gledate malovajnite neshta samo!!!!
цитирай
20. alison - да спрат новините на турски!
30.09.2009 03:25
Защото е достатъчна компенсацията от турски сериали.
Всъщност, бабките ,дето знаят и говорят на "някакъв странен език" и турските сериали няма да разберат ,ако не са дублирани на български...от тук ,от там ,все ще вържат нещо.
Ама да не ги мислим тях.
Истината е ,че МАЛЦИНСТВАТА в БЪЛГАРИЯ не са само турското,циганското ...
Поради същата причина и не можа да се осъществи желанието на новете демократи през 1989 година да вкарат в армията свещенници.Щото щяха да станат на един евреин-един равин,на един будист-още един офицер свещенник-будист...то пък и Армията българска остана по-малко на брой от полицията , а и къде тя-няма я вечееее!
А за клането в Батак(точно там е вилнял Барутанлията със своите сатрапи,а той си е българо-мохамеданин от село Барутин,Доспатско).
Тоест,историческата истина е тази ,че в Батак не е достигнала турска редовна войска,защото властта е била спокойна ,че нередовната турска ОРДА ще се справи с въстаналите батачани.Но това е станало по заповед от Цариград(Инстамбул).
Държа да отбележа ,че жестокостта не се измерва с роднинство или вяра.През 1923 година българска жандармерия ,начело с български офицер е потушила бунта на батачани и е имало и ПАЛЕЖИ,РЯЗАНИ ГЛАВИ НАБУЧЕНИ НА КОЛ НА ОГРАДАТА НА УЧИЛИЩЕТО...има фотографии,които са свалени от музейната експозиция в Батак след 10 ноември,но това не значи ,че няма хора ,живи ,дето още помнят ...а и всичко се пази от уредниците на музея-факти има .
Но...дето се казва ,това е друга тема.
А новини да се четат, на турски точно, по първия български телеканал ,не е редно.
Има си достатъчно други канали ,други специални телевизии,дето могат да си говорят поцял ден на турски или някакъв друг език-демокрация е ,стига да имат лиценз.
И да не ни натрапват на нас какъв език да слушаме.
Още повече ,че самите турски телевизионни канали си имат грижата да си"докарват "сигнала и до българско.
цитирай
21. mapplethorpecala - Турските сериали са са отлично н...
30.09.2009 06:27
Турските сериали са са отлично направени.Доста почтени хора,какви изряди отношения между хората рисуват.Освен това от всички наши съседи Турция е единствената страна,която не претендира за територии.колкото по-сме близки по език толкова ненависта помежду ни е по-голяма.македонци,сърби.гърците ни презират имайки ни за "малките турци" ,румънците също не са никак благонастроени.Интересно ,защо ,вместо да активизираме бизнесите с турция ние се занимаваме с някакви мухлясали неща,като новини от екрана на някаква почти несъщъствуваща телевизия.е,какво искате да гледате на тяхно място.Барекадата.милен цветков.коритаров.някой да обезпаразити наоколо
цитирай
22. lambo - до 21 Турция иска цяла България
30.09.2009 08:05
Разбира се, че не претендира за територии.
ДПС вече е завладяло 61 български общини. Това не са територии, така ли ?

На следващите избори ДПС като стане Първа политическа сила и Доган Премиер, тогава Турция ще излезе на Дунав и няма да има претенции към Румъния.
цитирай
23. анонимен - mna
30.09.2009 08:52
в смесените райони българите са малцинство и никой не защитава техните права аз съм против новините на турски който иска нека си говори ,но по националната българска телевизия-само на български
цитирай
24. анонимен - не съм против
30.09.2009 09:47
Когато сме горди,че в Италия, Испания, Франция, Америка и други държави има вестници и предавания на БГ език, то така и ние като съвременно Демократично общество трябва да толерираме новините на Турски език. Не забравяйте, че по света има много училища и медии които предават изцяло на БГ език. Представете си ако и другите държави не се отнасят толерантно към малцинствата си и правят петиции и подписки за подобни неща, как ще се почувстват нашите съграждани в чужбина.
Само това имам да Ви кажа.
цитирай
25. анонимен - БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО И ЗАВИНАГИ!
30.09.2009 10:29
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО И ЗАВИНАГИ!
цитирай
26. анонимен - Ето още едно по-различно мнение
30.09.2009 10:30
А не можете ли да погледнете нещата от друг ъгъл?!
Не е ли по-добре на турското малцинство да се поднасят новини на турски, но интерпретирани от нас, отколкото да гледат турски програми и да им се промиват мозъците?!
цитирай
27. анонимен - Zdraveite mili bilgar4eta za6o se ...
30.09.2009 11:31
Zdraveite mili bilgar4eta za6o se draznite za novenite ne razbiram.6E GLEDATE I 6E MIL4ITE VE4E STE V EVROPEISKIYA SIYUZ NYAMA RACIZIM
цитирай
28. enews - Здравей
30.09.2009 11:46
анонимен написа:
Zdraveite mili bilgar4eta za6o se draznite za novenite ne razbiram.6E GLEDATE I 6E MIL4ITE VE4E STE V EVROPEISKIYA SIYUZ NYAMA RACIZIM


Здравей "мило" турче.Именно защото ние сме в европейския съюз,а вие не сте няма да си мълчим.Европейския съюз е на континетна европа който е християнски континент.Пиши за напреде на кирилица да не ти делваме коментарчетата.

цитирай
29. анонимен - трагедия
30.09.2009 12:47
Аз не се дразня , аз полудявам като ги чуя...да не говорим и за турските сериалчета,които са по всяка национална телевизия... И някви сополи ще ми се изказват по тв-то че искали паметници на техни герои и куп неща... паметник най-много на него да му вдигнем ама в труция!!!
цитирай
30. анонимен - novinite na turski
30.09.2009 12:56
zdr
jiev zaedni piem zaedno yadem zaedno , stanemli ot masata vseki po4va da govori zad garba na drugite
ako iskame da postignem ne6to tryabva da se uvajave ne samo na masata a i sled tova kato stane , nemoga da razbera kakvo vi ma4i s tezi novini , mesto da se misli da si opravim jivota, kak mladite da ostanat v balgariya i da nezaminavat nqkade drugade , v momenta sa ostanali nqkoio "umni" i te vmesto da splotyat naroda iskat da go pottiknak kam ne6to savsem drugo
4aooo 4aoo
цитирай
31. анонимен - ало,24
30.09.2009 13:14
Бе ти луд ли си или си просто глупав!?Естествено,че има предавания по света,но ЧАСТНИ!По ДЪРЖАВНА ТВ има ли!?Що не си гледаш ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ и ВРЕДНИТЕ ЕМИСИИ!?И да не забравя,солта и захарта също са ВРЕДНИ!Не го забравяй!:)
цитирай
32. анонимен - Живяла съм и живея с турци и нищо лошо ...
30.09.2009 17:00
Живяла съм и живея с турци и нищо лошо не съм видяла от тях. По-скоро от българите.
Някой непрекъснато ни настройва един срещу друг.Не разбирате ли? Накой просто си гони интереса, а ние се тресем от "патриотизъм".
И какво ще спечелим?
цитирай
33. анонимен - ............
05.10.2009 16:59
в коя друга държава има новини на др.език? в коя друга държава допускат в управлението чужди граждани?
цитирай
34. анонимен - Смятам, че е абсурдно в България да ...
13.11.2009 19:40
Смятам,че е абсурдно в България да се излъчва официално предаване на друг език освен на български. Това по никакъв начин не стимулира българските граждани да знаят официалния език, може да се задълбочи и да създаде проблем при общуването в публични институции, учреждения итн. Всеки гражданин трябва да владее официалния език на държавата, в която живее и чиито блага потребява! Майчиния език /ако е различен от официалния за страната/ е за семейството.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: enews
Категория: Новини
Прочетен: 228141
Постинги: 68
Коментари: 219
Гласове: 148
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930